Peste 8.000 de vizitatori au pășit în lumea Magic Garden

impartaseste cu prietenii

După o lună în care grădina Palatului Episcopal Romano-catolic din Oradea s-a transformat într-un tărâm de poveste, expoziția multimedia interactivă a ajuns la final. În acest timp, peste 8.000 de vizitatori au pătruns într-o lume a fanteziei, a luminilor şi a culorilor, în cadrul unui proiect inedit, unic în România.

Astfel, din 19 septembrie și până pe 18 octombrie, istoria și legendele locului au prins viață și s-au metamorfozat într-un spectacol cinetic de lumină și artă, la care vizitatorii au participat activ pășind într-o lume de basm, unde s-au lăsat purtați de val.  Prin intermediul tururilor ghidate, a căror durată a fost de 30 de minute pe tur, participanții s-au bucurat de un spectacol cu totul inedit.

Magic Garden este un proiect unic în România, în cadrul căruia povestea Grădinii Palatului Episcopal s-a spus într-un alt mod, prin lumini și culoare. Locul s-a arătat surprinzător și impresionant atât celor care îl cunosc, cât și celor care l-au vizitat pentru prima oară.  Instalațiile artistice din cadrul expoziției au reușit să scoată în evidență, într-un alt mod, arhitectura splendidă barocă. Magic Garden a fost un spectacol de lumini, muzică, scenografie și artă modernă pus în scenă de artiști cu renume internațional și experiență din România și Norvegia. Experiența interactivă a stimulat simțurile participanților și i-a invitat să ia parte, pe toată durata traseului, la acțiune în mod direct.

12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia, o parte dintre ele selectate în urma unui concurs de proiecte, au transformat peste noapte aleile grădinii palatului. Plimbându-se prin Magic Garden, vizitatorii s-au întâlnit cu regele Ladislau, experiență înlesnită de Cecilie Knutsen, artist plastic și vizual din Bergen (Norvegia), au putut admira budoarul împărătesei Sissi, imaginat de Alexandru Pantelimon, un profesionist din zona de producție de teatru și operă sau au auzit cum bate „Inima Pământului”, instalație creată de norvegianul Morten Skattkjær, un artist experimentat în construcția designului vizual și arhitectural pentru evenimente. Totodată, au putut asculta muzica inspirată din compozițiile lui Michael Haydn. În plus, toți cei care au pășit în Magic Garden s-au putut bucura de insulele colorate de lumină, de muzica special compusă pentru proiect de compozitorul Alexei Țurcan, precum și de spectacolele de artă stradală. Horologium a fost personajul care i-a întâmpinat pe vizitatori și i-a  însoți pe tot parcursul traseului.

Proiectul a avut și o componentă inedită, și anume aceea că participanții au putut experimenta expoziția folosindu-se de realitatea augmentată, prin instalarea aplicației Magic Garden. Scanând codul QR din perimetrul evenimentului, vizitatorii au putut să își facă poze alături de personaje istorice amintite în expoziție sau alături de elemente din povestea magică.

Magic Garden este o expoziție multimedia captivantă și unică în România, care și-a propus să evidențieze și să popularizeze povestea și istoria unor spații considerate patrimoniu cultural național, folosind instalații artistice contemporane și multimedia. Prima ediție a Magic Garden a avut loc în Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea și s-a adresat publicului larg. Proiectul este inițiat de Asociația Why Not Us – Asociația De Ce Nu Noi, și este implementat în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia.  

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a finanțării este de 965.505.78 lei (aproximativ 200.000 de euro), din care 820.679,91 lei este finanțare nerambursabilă din SEE (aproximativ 190.000 de euro), iar 144.825,87 lei – finanțare nerambursabilă din bugetul național. Perioada de derulare a proiectului este de opt luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Parteneri: Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Visit Oradea, Magic FM

Sponsor principal: BCR

Sponsori: Octavic, Sykes

Parteneri media: Jurnal Bihorean, Info Oradea, Oradea in direct, Crișana, romandra.ro, Visător prin lume, Bihary Napló, Erdon, Bihor Online, Erdély Online, Plusz FM, Itsy Bitsy

Mai multe detalii:

Web: magicgardenexperience.ro

Facebook: facebook.com/magicgardenexperience

Instagam: instagram.com/magicgardenexperience.ro/

Email: office@magicgardenexperience.ro

impartaseste cu prietenii
ȘTIRI & INSPIRATIE

Mai Multe Articole.